tiistai 6. heinäkuuta 2010

Kasvuvapaata lomakautta!

Hyvällä lomalla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia työtyytyväisyyteen, mutta huonolla lomalla voi olla jopa päinvastaisia vaikutuksia:

Tästä voisi tehdä senkin positiivisen johtopäätöksen, että työnantajan ja työntekijän kannattaa molempien panostaa työntekijän lomaan ja loman onnistumiseen, jotta työnteko maistuu työntekijälle kesän jälkeenkin.

Virkistävä loma tukee työntekijän jaksamista töissä, yrityksen kasvua ja kannattavuutta, ja epäsuorasti kansantalouden kasvua ja kilpailukykyä. Mutta tästä ei pidä tehdä sitä virheellistä johtopäätöstä, että loma olisi vain työnteon, kasvun ja kilpailukyvyn tukemista varten. Maailmassa on nimittäin tärkeämpiäkin asioita.

Työllä sinänsä voi olla monia muitakin sisältöjä kuin taloudellinen kasvu ja kannattavuus. Itse asiassa degrowth-tulevaisuudessa työ on arvokasta nimenomaan tavoilla, jotka ovat vapaita kasvupakosta. Joten eiköhän nyt vain keskitytä ihan rauhassa kasvuvapaasta lomasta nauttimiseen.

Vapauttavaa kesäkautta!

4 kommenttia:

 1. Toivottavasti ei ihan kasvuvapaata lomaa, koska liittämässäsi kuvassakin se kasvava käyrä on se parempi. Onnellinen kesälomalainen toivottaa kasvua niin loma- kuin työtyytyväisyyteen että kansantalouteen!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Luit kuviota aivan oikein, hyvä niin. Mutta siitä, että lomatyytyväisyys lisää työtyytyväisyyttä, ei pidä tehdä johtopäätöstä, että meidän kannattaa vietää hyvä loma työtyytyväisyyden lisäämiseksi. On tärkeämpää elää hyvää elämää kuin lisätä työtyytyväisyyttä. Olkaamme siis kuitenkin vapaita työtyytyväisyyden kasvupakosta :)

  VastaaPoista
 3. Kasvutaloudessa hyvä elämä ja työtyytyväisyys onneksi kulkevat käsi kädessä. Molemmat on mahdollista saavuttaa samaan aikaan. Harmi, jos degroth-taloudessa ne ovat toisensa poissulkevia, kuten mainitsit.

  VastaaPoista
 4. En maininnut, että olisivat toisiaan poissulkevia. Luepa tarkemmin.

  Siitä, että joku asia ei ole pakko, ei seuraa sitä, etteikö ko. asia ja joku toinen asia voi kuitenkin korreloida positiivisesti ja hyödyllisestikin keskenään.

  Hyvä loma ja työtyytyväisyys korreloivat positiivisesti keskenään. Työtyytyväisyys on positiivinen asia, ja yhteiskunnassa monella tavalla hyödyllinenkin asia. Degrowth-yhteiskunnassakin työtyytyväisyys on siis hyvä asia.

  Mutta vielä kolmannen kerran: siitä, että hyvä loma lisää työtyytyväisyyttä, ei pidä tehdä johtopäätöstä, että hyvä loma kannattaa viettää nimenomaan sen vuoksi, että työtyytyväisyys kasvaa. Hyvä loma kannattaa viettää ihan sen vuoksi, että hyvä loma on hyvää elämää. Jos siinä sivutuotteena työtyytyväisyyskin lisääntyy, niin ihan hyvä niin.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.