sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Post Oil Cities Helsinki

Osallistuin eilen Post Oil Cities -työpajaan, jossa pohdittiin espanjalaisen taiteilijan Lluis Sabadell Artigan johdolla, miten Helsinki voisi toimia öljyn jälkeisessä maailmassa. Lluis rinnasti öljyn suoraan talouskasvuun, joten hänen sanomansa osui hyvin degrowth-ajatteluun.

Paikalle saapui noin 30 hengen monipuolinen joukko. Muutaman hengen ryhmissä keskityimme keskeisiin kaupunkia pyörittäviin teemoihin, kuten energia, vesi ja kuljetus. Meidän ryhmämme pohti ruokaan liittyviä skenaarioita ja tulevaisuuden haasteita. Tehtävänämme oli keksiä 30 erilaista ideaa näiden haasteiden ratkaisemiseksi. Urbaaniin maatalouteen liittyviä ideoita ehdimme myös kehittää hieman pidemmälle. Lopuksi jaoimme parhaat ideat muiden ryhmien kanssa, ja osallistujat haastettiin toteuttamaan niitä omissa ympäristöissään.


Kaiken kaikkiaan työpaja oli varsin innostava. Jaettu motivaatio löytää ja myös toteuttaa uudenlaisia öljystä riippumattomia ratkaisuja oli selvästi aistittavissa. Työpajan suurin anti olikin ihmisten yhteensaattamisessa ja erilaisten ajatusten prosessoinnissa, ei niinkään kehitetyissä ratkaisumalleissa.

Degrowth.fi-projektin näkökulmasta oli mielenkiintoista havaita, kuinka useimmat ryhmät jättivät yritykset ja ainakin suuren mittakaavan liiketoiminnan huomioimatta. Tulevaisuushahmotelmissa tähystetäänkin monesti maailmaan, joka koostuu kansalaisista, valtioista ja erilaisista järjestöistä, ja joissa liikeyrityksillä ei ole sijaa.

Sinällään tämä ei ole ongelma - on hyvä, että ihmiset eivät aseta yrityksiä toimintansa edellytykseksi. Olisi kuitenkin järkevää samalla pohtia, miten yritykset voidaan saada mukaan positiiviseen muutokseen. Niin kauan kuin ne ovat läsnä meistä useimpien jokapäiväisessä elämässä, ei niitä tulisi kokonaan sulkea pois yhtälöstä. Vaikka tulevaisuus voisikin olla yrityksetön, ainakin siinä mielessä kuin me nyt yritykset näemme, ei liike-elämän välttämätöntä roolia tulisi sivuuttaa siirtymävaihetta suunniteltaessa.

PS. Jos joku pohtii onko post oil ajankohtainen, ainakin se on sitä jenkkiarmeijan mielestä: katso Guardianin artikkeli.

3 kommenttia:

  1. Tietääkö joku, onko jenkkiarmeija ilmoittanut, mihin tutkimuksiin heidän varoituksensa perustui? Mielenkiintoista, että armeija antaa tuollaisen lausunnon. Pistää miettimään, mihin sillä pyrkivät. -Jaakkola

    VastaaPoista
  2. Jaakkola, kysymyksessä on linkin takaa löytyvä PDF-raportti Joint Operating Environment 2010. On muuten ihan mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu raportti jos maailmanpolitiikka kiinnostaa. Siinä on esitelty paljon muitakin mahdollisesti Yhdysvaltain asevoimien toimintaympäristöön liittyviä trendejä.

    Lähteenä näyttäisi olevan IEA:n World Energy Outlook, ilmeisesti vuoden 2009 laitos.

    Kannattaa pitää sitten mielessä, että IEA:n raportteja pidetään öljyhuippua tutkivien keskuudessa hyvin optimistisina. Guardian on aiemmin kertonut sisäpiiriläisen syyttävän Yhdysvaltoja nimenomaan tuon 2009-raportin kohdalla painostuksesta, jonka tuloksena raportti antaa liian positiivisen kuvan öljyvarannoista ja tuotannon kehityksestä.

    VastaaPoista
  3. Paras löytämäni lista öljyhuippuun liittyvistä vakavasti otettavista tutkimuksista löytyy osoitteesta www.peakoil.net. Klikkaa sivun vasemmasta laidasta "Publications" ja sieltä niitä löytyy runsain mitoin... On oikeasti aika hämmästyttävää, kuinka vähäisellä huomiolla aihe on suomalaisessa mediassa, semminkin kun ASPO:n (Association for the Study of Peak Oil and Gas) puheenjohtaja Kjell Aleklett olisi tavoitettavissa Uppsalan yliopistosta.

    Jos aihe kiinnostaa, niin käväise vielä esim. osoitteissa www.theoildrum.com ja www.energybulletin.net.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.