perjantai 23. huhtikuuta 2010

HS: Energiapolitiikka on jätettävä yrityksille ja markkinoille

Helsingin sanomat kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että viimeaikaisissa energiaratkaisuissa on ollut politiikan "sivumakua" ja toteaa, että energiaratkaisut olisi parempi jättää yritysten ja markkinoiden ratkaistaviksi.

Mielenkiintoista, kuinka HS tukee pääkirjoituksessaan esimerkinomaisesti uusliberalistisen maailmankuvan läpitunkemaa post-politiikkaa, josta kirjoitin aiemmassa blogimerkinnässäni.

Tänään ilmestyneessä Helsingin sanomissa julkaistiinkin mielipidesivuilla seuraava vastineeni:
Energiaratkaisuissa tarvitaan politiikkaa

HS harmittelee pääkirjoituksessaan 22.4.2010 energiaratkaisun politisoitumista: "Pohdinta selkiytyisi, jos sovittuihin ratkaisuihin sisältyisi päätöksentekohetkellä mahdollisimman vähän politiikkaa."

Eikö politiikan tarkoitus ole keskustella tärkeistä yhteiskunnallisista asioista ja ratkaista vaikeat kysymykset neuvotellen, eri näkökulmat sovitellen ja äänestäjiä kuunnellen? Pääkirjoituksen mukaan ydinvoimapäätös olisi pitänyt ottaa pois poliitikoilta ja antaa markkinoiden ratkaistavaksi: "Kyllä yritykset ja sähkömarkkinat olisivat osanneet ratkaista, montako voimalaa todella nousee."

Filosofi Slavoj Žižekiä mukaillen tulee mieleen, että olisiko järkevämpää vaihtaa pääministeri toimitusjohtajaan, jonka tehtäväksi annetaan valvoa, että markkinoiden toimintaa ei häiritä politiikalla. Mutta mitä ovat nämä markkinat? Markkinat ovat me - kansalaiset.

Kansalaisten yhteiseen päätöksentekoon on jo olemassa yhteisesti sovittu järjestelmä: edustuksellinen demokratia. Mistä enää äänestämme, jos politiikasta otetaan pois politiikka?

Eri asia on, käyvätkö poliitikot aitoa keskustelua vai onko kyse niin sanotuista lehmänkaupoista. Päätöksenteolle ei ehkä ole hyväksi nyt nähty puoluepoliittinen pelinkäynti, mutta koko poliittista järjestelmäämme ei kannattane tästä syystä antaa yritysten ja markkinoiden vietäväksi.

Timo Järvensivu
Kauppatieteiden tohtori
Helsinki
Tämä asettaa Sanoma Newsin julkaisuperiaatteet mielenkiintoiseen valoon:
Sanomalehtien kustantajana päämääränämme on edistää kansanvaltaisuutta, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, mielipiteenvapautta, kehitystä sekä henkistä ja taloudellista hyvinvointia.

Kaikki Sanoma Newsin julkaisut ovat riippumattomia ja määrittävät näkökantansa itsenäisesti, ilman poliittisten- ja taloudellisten päätöstentekijöiden tai muiden ryhmien vaikutusta.
Hieman irvistellen voisi lukea näitä niinkin, että Sanoma Newsin päämääränä on tosiaankin edistää ainakin taloudellista hyvinvointia ja toimia ainakin ilman poliittisten ryhmien vaikutusta.

1 kommentti:

  1. Sari Sarlio-Siintola23. huhtikuuta 2010 klo 21.55

    Hallituksen ydinvoimapäätös on irvikuva poliittisen päätöksenteon läpinäkyvyydestä ja kansalaisten etujen ajamisesta. Ks oheinen talouselämän linkki.


    http://www.taloussanomat.fi/ymparisto/2010/04/22/professori-suomi-asettuu-ydinvoimalaboratorioksi/20105761/12

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.