tiistai 8. marraskuuta 2011

"Herätkää!"

40 vuotta sitten televisiossa nähtiin Yrjö Kallisen saarna, joka on erittäin ajankohtainen tänäänkin. Se on nähtävissä Ylen Elävässä arkistossa. Suosittelemme!


Ylen arkistossa tv-ohjelmaa kuvataan näin:
Yrjö Kallinen puhuu kilpavarustelusta, elintasokilvasta ja luonnonvarojen haaskauksesta. Tuho uhkaa, jollemme herää ajatustottumustemme unesta, hän sanoo.
Iäkäs opetusneuvos lyö Hilkka Pietilän haastattelussa pöytään ajatuksia, jotka vihreä liike 1970-luvun lopulla popularisoi.

Kallinen toteaa Albert Einsteinia lainaten, että Hiroshiman jälkeen mikään muu ei maailmassa ole ennallaan kuin ihmisten tuhoisat ajatustottumukset. Joleivät ne muutu, maailma on kulkemassa kohti ihmissuvun itsemurhaa.

Kallinen allekirjoittaa Erich Frommin näkemyksen, jonka mukaan olemme kaikki enemmän tai vähemmän mielisairaita, enemmän tai vähemmän "unessa".

Unitilan harhaa on luulo siitä, että omaisuuden kokoaminen ja kerskakulutus on onnen tae. Kilpavarustelu ja raaka-ainevarojen haaskaus liittyvät siihen saumattomasti.

Entinen puolustusministeri sanoo, että sotilaiden kanssa voi vielä keskustella rauhanasiasta, mutta taivas varjelkoon siviileistä, jotka rukoilevat ja uneksivat pääsevänsä niittämään kunniaa sotatantereella.

Nuoret protestoivat jo näitä oppeja ja ylipäänsä elämäntavan mielettömyyttä ja tuhoisuutta vastaan.

Jokaisen on alettava maailman muuttaminen omasta itsestään, tietoisuudesta että "olen unessa, minut on suggeroitu".

Ajatus unesta ja heräämisen mahdollisuudesta on samankaltainen niin buddhismissa kuin syvyyspsykologiassa.

6 kommenttia:

 1. Kaikki ihmiset kulkevat unessa. Kyse on vain mitä unta näkee. Te haluatte herättää ihmiset unesta, vain suggestoidaksenne ne uuteen uneen. Tämä blogi on täynnä uutta suggestointia, joka ei yhtään ole edellistä unta parempaa.

  Unitutkija

  VastaaPoista
 2. Unitutkijalle:

  Kuten Kallinenkin tuossa totesi, hän ei uskaltaisi väittää itse olevansa hereillä. Eihän kukaan voi sellaista todeta. Lisäksi hän nimenomaan varoitti suggestoimasta ihmisiä yhä uusiin totuuksiin. Kallinen piti ainoana vaihtoehtona ihmisen autonomista heräämistä, sellaista prosessia, jossa tavoitellaan totuudellisuutta (ei yhtä ainoaa oikeaa Totuutta). Kaikki ajatelkoot itse - tämänkään blogin tekstejä on turha toistella suin päin.

  VastaaPoista
 3. Hetkinen... tuossa yllä Kallinen juuri väitti, että kerskakulutus on väärä uni. Nyt kuitenkin sanoit, että yhtä totuutta ei ole, eikä Kallinen ole itsekään hereillä. Nyt puhutte kyllä itsenne pussiin. Kerskakulutus on aivan yhtä hyvä uni kuin muutkin ja sitä puoltaa erityisesti se, että moni ei siitä unesta edes halua herätä.

  Unitutkija

  VastaaPoista
 4. Kerskakuluttajaparka näkee huimaa unta, mutta meni ikävä kyllä nukahtamaan ammeeseen, vauva sylissään.

  VastaaPoista
 5. Kerskakuluttaja ei todellakaan ole tyytynyt ammeeseen, vaan Hästens sänkyyn. Tee kotiläksysi seuraavalla kerralla paremmin!

  Unitutkija

  VastaaPoista
 6. Kerskakuluttaja heräsi makoisilta uniltaan ja huomasi, että tänäänhän on Black Friday. Täytyypä rientää alennuskaupoille, kuluttamaan ansaittuna roposia, asioihin joita välttämättä tarvitsee, tekemällä vaikutuksen naapureihin, joihin on hyvät välit.

  Kerskakuluttaja

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.