perjantai 13. elokuuta 2010

Taide, degrowth, Harakka ja Mustekala

Jos degrowth'in tavoitteena on nostaa ja tukea niitä olemisen ja ajattelun muotoja, jotka ovat jääneet marginaaliin teknistaloudellisten käytäntöjen levitessä, taidetta voidaan hyvin pitää luonnollisena liittolaisena.

Kävin maanantaina Harakan taiteilijatalossa ja sen kuvankauniissa ympäristössä keskustelemassa taiteen ja degrowthin mahdollisista liittymäpinnoista. Tapahtuma oli kulttuuriyhdistys Mustekalan järjestämä alustus tuleville taiteen ja talouden pohdinnoille.

Keskustelu herätti monenlaisia ajatuksia. Taideteokset voivat parhaimmillaan tuottaa tarpeellista murrosta yhteiskunnassa jaettuun ihmiskäsitykseen. Taiteenteko taas eroaa fundamentaalisti taloudellisesta toiminnasta: se ei laskelmoi. Voidaan myös nähdä, että taiteilijan elämässä korostuvat usein käytännöt, jotka talouden näkökulmasta näyttävät marginaalisilta.

Samalla on muistettava, että se mitä nykyään vaikkapa mediassa lasketaan taiteeksi tai taiteenteoksi, saattaa edellä kuvatussa mielessä olla lähempänä designia, tuotantoa tai markkinointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.