lauantai 5. kesäkuuta 2010

Neljä tapaa reagoida talouspuheeseen

Eräs degrowth.fi -projektin päätavoitteista on problematisoida kaikkialle levittäytynyttä talouskeskeistä ajattelua ja tuoda esiin vaihtoehtoja. Taannoisessa Suomen Attacin organisoimassa paneelikeskustelussa filosofi Thomas Wallgren esitti neljä erilaista tapaa suhtautua talouspuheeseen. Tämä jäsennys on varmasti hyödyllinen myös degrowth-liikkeelle:

1. Osallistuminen. Ensimmäinen vaihtoehto on mennä mukaan talouspuheeseen, mutta niin, että pidetään kiinni kestävistä arvoista. Tästä on kyse, kun pyritään kehittämään ekologista ja sosiaalista hyvinvointia ja tasa-arvoa painottavia talouslaskumalleja.

2. Immanentti kritiikki. Toisaalta talouspuhetta voidaan tarkastella sisältä käsin: minkälaisia logiikoita ja paradokseja talouspuhe sisältää? Minkälaisiin ratkaisuihin se pitkälle vietynä päätyy? Tämänkaltaisella kritiikillä on pitkä perinne, johon Jakke Holvas tarjoaa tuoreita näkökulmia väitöskirjassaan Talousmetafysiikan kritiikkiä.

3. Rajaus. Kolmas vaihtoehto on määritellä talouspuheelle rajat, joiden puitteissa sen annetaan vaikuttaa. Tässä kohtaa on mielestäni syytä huomioida laajaa kiinnostusta herättänyt käsite onnellisuustalous. Liittyykö siihen sivuvaikutuksia, joiden myötä onnellisuudesta tehdään mitattava, hallinnoitava ja jopa myytävä kohde? Tulisiko jotain kuitenkin jättää talouden ulkopuolelle?

4. Marginalisointi. Taloutta voidaan myös paeta; se voidaan jättää omaan arvoonsa (ks. Fournier 2008). Tällöin yhteiskuntaan syntyy tilaa talouden ulkopuolisille olemisen ja tekemisen tavoille. Talouspuheen ja -ajattelun unohtaminen lienee useimmille näistä neljästä reagointitavasta haastavin. Kun talouden on oikein hyvin sisäistänyt, vaihtoehtojen etsiminen saattaa vaikuttaa mielettömältä.

2 kommenttia:

  1. "Kun talouden on oikein hyvin sisäistänyt, vaihtoehtojen etsiminen saattaa vaikuttaa mielettömältä."

    Yksilö- ja pienyhteisötasolla tämä saattaa olla hyväkin pointti. Mutta jos analysoimme finanssikapitalismia ja sen laajentumista, vaihtoehdon eli talouden supistumisen näköala on tietysti mielekkäistä mielekkäin. (Silloin ehkä yksilötasolla sisäistyy muutoksen tarve ja mahdollisuus.)

    VastaaPoista
  2. Toisin sanoen, minusta on selvää ettemme järjestelmien tasolla ole taloudesta vapaita. Toimintaehtoja voimme asettaa, toivottavasti juuri degrowth -suuntauksella ja kasvutaloutta vastaan.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.